Fogoly katonák

A II. világháború végén a győztes Szovjetunió katonai- és belügyi szerveinek foglyaként, kollektív büntetésként kétszázötvenezer német származású férfit és nőt, magyar állampolgárokat hurcoltak Magyarországról a GULAG és GUPVI kényszermunkatáborokba. Közülük több mint hatvanezren a Szovjetunióban, a táborok poklában lelték halálukat. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, soha, sehol, senkinek nem beszélhettek a történtekről. Így a traumákat több évtizednyi hallgatás mélyítette tovább.

A GULAG TÁBOROK

Kubikusmunkák

A GULAG egy, az egész Szovjetuniót behálózó kényszermunkatábor-hálózat volt, amely 1930-1943 között állt fenn a Sztálin által irányított Szovjetunióban. A táborokat csak Sztálin halála után, 1953-ban szüntették meg. Lakóit a sztálini terror-politika által ellenségnek nyilvánított szovjet és külföldi állampolgárok adták, illetve hadifoglyok is nagy számban voltak a kényszermunkások között.

A GUPVI TÁBOROK ÉS A MÁLENKIJ ROBOT

Alacsonyszintű bánya

1939-ben a GULAG táborok mellett létrehozták a Hadifogoly- és Internálótáborok Igazgatósága - röviden GUPVI – intézményrendszerét, amelynek nem titkolt célja volt, hogy ingyen munkaerőt szolgáltasson a világháborúban megtört Oroszország újjáépítéséhez. Az embereket eleinte származási alapon választották ki, később azonban bárki áldozatul eshetett, akit az orosz katonák munkaképesnek ítéltek. Magyarországról csaknem kétszázötvenezer embert hurcoltak el, köztük rengeteg nőt is. A szovjetek azt mondták nekik, csak egy „kis munkára” (malenykaja rabota, ami a magyar füleknek málenkij robotnak hangzott) viszik őket, de valójában több évnyi éhezés és nehéz fizikai munka, vagy a halál várt rájuk.

MÉLY HALLGATÁS

Romeltakarítás

A Rákosi korszaktól kezdve megtorlás nélkül senki sem beszélhetett az őt ért borzalmakról. Így a hazatért rabok történetei csendben, családtagról-családtagra hagyományozódtak, és csak kevesek számára válhattak ismertté. Ezeknek az elfeledett történeteknek állít emléket az Örök tél.

A SZUPERMODERN STÚDIÓ BEMUTATJA A GULÁG EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL SZÁSZ ATTILA FILMJÉT GERA MARINA  CSÁNYI SÁNDOR  “ÖRÖK TÉL”
DÖBRÖSI LAURA  KISS DIÁNA MAGDOLNA  FARKAS FRANCISKA  KURTA NIKÉ  OROSZ ÁKOS  FÜR ANIKÓ  GÁSPÁR TIBOR
GYÁRTÁSVEZETŐ SZABÓ LÁSZLÓ RENDEZŐASSZISZTENS KOPEK DONÁT SMINK HORTOBÁGYI ERNELLA JELMEZ KEMENESI TÜNDE
DÍSZLET HORVÁTH VIKTÓRIA  NÁNÁSSY ZSOLT HANG MAJOR CSABA ZENE PARÁDI GERGELY VÁGÓ HARGITTAI LÁSZLÓ H.S.E.
FÉNYKÉPEZTE NAGY ANDRÁS H.S.C. PRODUCER KÖVES ÁBEL  LAJOS TAMÁS
HAVASI JÁNOS “LÁNYKÁK, AZ IDŐ ELJÁRT” CÍMŰ KÖNYVE NYOMÁN
ÍRTA KÖBLI NORBERT  SZÁSZ ATTILA RENDEZTE SZÁSZ ATTILA
Gulág Emlékbizottság NKA Szupermodern Filmstúdió