2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán. A diploma megszerzése után Bodó Viktor társulatához, a Szputnyik Hajózási Társasághoz szerződött. Alapító tagként számos hazai és nemzetközi produkcióban játszott több fesztiválsikert elérve. Dolgozott Grazban, Pármában és Moszkvában is. 2010-ben Vajdai Vilmos TÁP Színházához csatlakozott és emellett más független színházi produkciókban is részt vett, többek között a Proton Színházban Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni (2011) című díjnyertes előadásában. Sopsits Árpád filmrendező Közelebb (2012) című színházi munkájában az egyik főszerep volt az övé.

A kezdetektől fogva párhuzamosan építi színházi és filmes karrierjét. Szerepelt Pálfi György a Karlovy Vary Filmfesztiválon többszörösen díjazott Szabadesés (2014) című filmjében, a Török Ferenc rendezte Senki szigetében (2014) és a magyarországi HBO saját gyártású sikersorozatában, az Aranyéletben (2016) is. Amikor 2017 elején Szász Attila rábízta az Örök tél főszerepét, a forgatást megelőző két hónap intenzív lelki és fizikai felkészülést jelentett a számára. Jelenleg filmes karrierjére koncentrál, színészi feladatai mellett saját forgatókönyvön dolgozik.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntettet, Jászai Mari-díjas színész. A kaposvári Csiky Gergely Színházban szerzett gyakorlat, majd a Színház - és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 2001-ben a Krétakör Színházhoz csatlakozott. 2002 és 2012 között a Radnóti Miklós Színház tagja, 2012 óta a Thália Színház színművésze és művészeti vezetője.

Színházi szerepei mellett számos sikeres magyar film főszereplője volt, legnagyobb szakmai és közönségsikereit a Kontroll (2003) és a Csak szex és más semmi (2005) című filmjeivel aratta, amelyekkel díjat nyert a Magyar Filmszemlén, a Magyar Filmkritikusok díjátadóján és Mexikóban is. A 2005-ös Filmszemlén díjat kapott A fény ösvényeiben nyújtott alakításáért is. Ezeken kívül szerepelt többek között a Szabadság, szerelem (2006), a Rokonok (2006), az SOS Szerelem (2007), a Kaméleon (2008), a Poligamy (2009) és a Coming out (2013) című sikerfilmekben.

11 éves korában forgatott először, majd 12 évesen lett Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójának tanítványa és tagja, miközben élő gyerekműsort vezetett az MTV-n. A gimnázium mellett jelmez- és díszlettervezést is tanult, majd az ELTE nemzetközi tanulmányok szakát végezte el. Vizsgaidőszakban forgatta 2014-ben az MTVA saját gyártású sorozatát, az Egynyári kalandot, majd 2015-ben megkapta az HBO saját gyártású sorozata, az Aranyélet egyik főszerepét. Szász Attilával és Köbli Norberttel, az Örök tél alkotóival is ekkoriban dolgozott együtt először, a Félvilág című filmben Kovács Patrícia és Gryllus Dorka partnereként. 2017-ben mutatták be legújabb filmjét, a szintén Köbli forgatókönyvéből készült Árulókat. 15-től 19 éves koráig játszott a Vígszínházban Eszenyi Enikő Augusztus Oklahomában című rendezésében, azóta pedig független társulatok előadásaiban láthatjuk többek között az RS9 Színház és a Jurányi Ház színpadán színészként és zenész improvizatőrként.

2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem első zenés színész osztályában, mesterei Ascher Tamás és Novák Eszter voltak. Mivel nem akartak beleveszni a hazai zenés „show bizniszbe”, osztálytársaival megalapították a HOPPart Társulatot, egy alternatív zenész színházi nyelv kialakításra. Mára 17 bemutatón vannak túl olyan szerzők műveit újraértelmezve, mint Brecht, Shakespeare, Csehov, Ibsen és több magyar kortárs szerző. Emellett sokat játszott vidéken, Budapest művész színházaiban és állandó színésznője Mundruczó Kornél Proton Színházának, Mundruczóval filmezett is A Frankenstein-terv (2010) című filmben.

Szerepelt Szász János A nagy füzet (2013) című, Karlovy Varyban a legjobb filmnek választott alkotásában, valamint Pálfi György Szabadesés (2014) című filmjében, nemrég pedig megkapta az MTVA sikersorozata, az Egynyári kaland egyik vezető szerepét, miután a Munkaügyekben már bizonyított.

Gyerekszínészként kezdte, majd érettségi után a Karaván Társulat előadásaiban játszott és elvégezte a Wesley János Főiskola szociális munkás szakát. Szerepelt a roma és nem-roma művészeket tömörítő ENSZ-díjas és Ibsen-díjas Független Színház előadásában, a Peer Gynt gyermekeiben is.

Szociális munkásként dolgozott az Uccu Alapítványnál, amikor beajánlották a Viktória - A zürichi expressz (2014) címszerepére, amiért megkapta a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját. Az HBO Aranyélet (2015-2016) című sorozatában nyújtott alakításáért a Televíziós Újságírók Díján a legjobb mellékszereplőnek választották, majd a Brazilok (2017) női főszerepe következett. 2017-ben önálló esttel mutatkozott be A Harmadik Hely lakásszínházban, mely az idei évadban a Thália Színházban látható.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2014-ben végzett, majd csatlakozott a Szputnyik Hajózási Társasághoz. Főszereplésével mutatták be A heilbronni Katicát 2015-ben, majd a társulat az állandó anyagi bizonytalanság miatt feloszlott. Kurta Niké azóta szabadúszóként dolgozik mind kőszínházi (Radnóti színház, Örkény színház), mind független színházi (A te országod, 2015, Patkányok, 2016, mindkettő Forte Társulat), mind színházi nevelési produkciókban (Menekülj okosan! 2016, Mentőcsónak Egység, A megtorlás napja, 2017, Jurányi Ház).

2012-ben megkapta az HBO Terápia című saját gyártású sorozatának egyik főszerepét, Mácsai Pál partnereként. 2016-ban eljátszotta Gigor Attila krimije, a Kút főszerepét. A Stúdió K-val készített Peer Gynt előadása a legjobb független produkció lett a 2017-es Színikritikusok Díján.

Fábián

2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor és Bodó Viktor osztályában, majd a Maladype Színház vezető színésze lett. 2011-ben a legígéretesebb pályakezdőnek választották a Színikritikusok Díján, valamint Soós Imre díjban részesült. 2012-ben Junior Prima díjas lett. 2015-ben szerződött a Vígszínház társulatához, ahol jelenleg a Bűn és bűnhődés főszerepében, A vágy villamosában, a Szentivánéji álomban, A Mester és Margaritában, A velencei kalmárban és a Hamletben látható. 2013-ban került bemutatásra Gérecz Attila élete és művei alapján A szökés című monodrámája. Továbbá látható az Átrium Film-Színház Makbettjében és a Sirályban, a MU Színház Karamazovjában, valamint a Spirit Színház Egerek és Emberek előadásában.

A mozinézől láthatták őt többek között a nagysikerű Made in Hungáriában (2009), az Isteni műszakban (2013), az Oscar-díjas Saul fiában (2015) és a Brazilokban (2017) is. A Provincia (2014) című kisfilm főszereplőjeként részt vett a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában. 2017-ben közönségdíjas lett a Wellhello zenekarról szóló #Sohavégetnemérős című filmmel a II. Magyar Filmhéten.

Irén anyja

Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1989-ben a Madách Színházhoz szerződött. 2004 óta az Örkény Színház tagja, amely a Madách Kamara helyét vette át. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc Üvegcipő (2005) című darabjában, vagy Blondinné Tasnádi István Finito-jában, amivel elnyerte a 2007-es POSZT legjobb női főszereplőnek járó díját. 1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben, szinkronizál. 2001 óta műsorvezetője a Duna Televízió Talpalatnyi zöld című környezetvédelmi magazinjának. 2012-ben kapta meg az HBO Magyarország saját gyártású sorozata, a Terápia egyik vezető szerepét. Jelenleg olyan darabokban remekel az Örkényben, mint a Hamlet (2014), a Bernhardi-ügy (2015), az Anyám tyúkja (2014), vagy a 2016-ban a Színikritikusok Díjával elismert Mesél a bécsi erdő.

Forgatott többek között Sára Sándorral, Makk Károllyal, Enyedi Ildikóval, Kamondi Zoltánnal, Gyarmathy Líviával, Xantus Jánossal, Pálfi Györggyel és Herendi Gáborral. Jelentősebb filmes szerepei közé tartozik a Szoba kiáltással (1990), a Halálutak és angyalok (1991), a Könyörtelen idők (1992), A csalás gyönyöre (1992) vagy a Coming out (2013).

Irén apja

Jászai Mari-díjas színész, rendező. 1976–1980 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, majd a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. 1989–1991-ig a Nemzeti Színházban játszott, de tagja volt többek között a Békéscsabai Jókai Színháznak és a Móricz Zsigmond Színháznak is. 2014-ben a Magyar Színházhoz szerződött, jelenleg ismét a Miskolci Nemzeti Színház tagja.

Nagy filmes bemutatkozása Janisch Attila Másnap című alkotása volt, amiért a 35. Magyar Filmszemle legjobb férfi színészének választották 2004-ben. Ezt számtalan újabb filmszerep követte olyan alkotásokban, mint az Intim fejlövés (2009), az Utolsó jelentés Annáról (2009), a Kolorádó Kid (2010), vagy a Swing (2014). A közelmúltban két nagysikerű magyar filmben, a Kincsemben (2017) és az Anyám és más futóbolondok a családból (2015) című moziban is fontos apa karaktert alakított.

A SZUPERMODERN STÚDIÓ BEMUTATJA A GULÁG EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL SZÁSZ ATTILA FILMJÉT GERA MARINA  CSÁNYI SÁNDOR  “ÖRÖK TÉL”
DÖBRÖSI LAURA  KISS DIÁNA MAGDOLNA  FARKAS FRANCISKA  KURTA NIKÉ  OROSZ ÁKOS  FÜR ANIKÓ  GÁSPÁR TIBOR
GYÁRTÁSVEZETŐ SZABÓ LÁSZLÓ RENDEZŐASSZISZTENS KOPEK DONÁT SMINK HORTOBÁGYI ERNELLA JELMEZ KEMENESI TÜNDE
DÍSZLET HORVÁTH VIKTÓRIA  NÁNÁSSY ZSOLT HANG MAJOR CSABA ZENE PARÁDI GERGELY VÁGÓ HARGITTAI LÁSZLÓ H.S.E.
FÉNYKÉPEZTE NAGY ANDRÁS H.S.C. PRODUCER KÖVES ÁBEL  LAJOS TAMÁS
HAVASI JÁNOS “LÁNYKÁK, AZ IDŐ ELJÁRT” CÍMŰ KÖNYVE NYOMÁN
ÍRTA KÖBLI NORBERT  SZÁSZ ATTILA RENDEZTE SZÁSZ ATTILA
Gulág Emlékbizottság NKA Szupermodern Filmstúdió