Az Örök tél című film alkotóstábja, a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Az elfeledett GUPVI táborok világa” című internetes történelmi vetélkedőt indít. A játékra magyarországi középiskolás osztályok (14-18 éves korosztály) jelentkezhetnek 2017. december 28-ig.

A játék háttere

A filmet a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró jegyzi, akik – a GULÁG-GUPVI Emlékév támogatásával - a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretnének méltó emléket állítani.

A játék célja

A II. világháború végén a győztes Szovjetunió katonai- és belügyi szerveinek foglyaként kétszázötvenezer német származású férfit és nőt, magyar állampolgárokat hurcoltak Magyarországról a GULAG és GUPVI kényszermunkatáborokba. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, nem beszélhettek szabadon a velük történtekről. Így a magyar történelem fenti korszakáról a legtöbben még mindig nagyon keveset tudnak. Célunk a gyerekek érdeklődésének felkeltése, ismeretanyaguk bővítése a témában.

A vetélkedő során összevethetik tudásukat azok a tanulók, akik kedvelik a történelmet és érdeklődnek a II. világháború, illetve a nemzetközi összefüggések iránt. Olyan diákoknak szervezzük, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni a magyar és az egyetemes történelemről.

A játék menete

A vetélkedő háromfordulós online versenysorozat. A kérdések többsége teszt jellegű, amelyre négy lehetséges válasz közül ki kell választani a helyes megoldást. Leíró, esszé szöveget csak az utolsó forduló végső kérdése fog igényelni. Célja, hogy egy esetleges döntetlen állás esetén is ki lehessen választani a nyerteseket.

Az online vetélkedőre középiskolás osztályok regisztrálhatnak a www.oroktel.hu oldalon 2017. december 28-ig. A vetélkedő maga 2018. január 1-jén veszi kezdetét.

Korosztály: 14-18 éves diákok.

Díjazás

A három forduló után a legtöbb jó választ adó első három osztály díjazásban, valamint a felkészítő tanár tárgyjutalomban részesül. A három nyertes osztály díja egy, az iskolájukban szervezett privát vetítés, valamint a versenyben részt vett diákok a film limitált kiadású DVD változatát is megkapják. A győztes osztályokat felkészítő tanárok támogatását a film limitált kiadású DVD anyagával, valamint az alkotás díszkiadványával szeretnénk megköszönni. A kiadvány a filmről szóló érdekességek mellett a történelmi korszakba is betekintést enged a túlélők szemén keresztül.  A verseny díjait a Szupermodern Stúdió, a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja.

Az eredményhirdetésre 2018. január végén kerül sor.

A kérdéssorokat összeállította: Havasi János, író

A SZUPERMODERN STÚDIÓ BEMUTATJA A GULÁG EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL SZÁSZ ATTILA FILMJÉT GERA MARINA  CSÁNYI SÁNDOR  “ÖRÖK TÉL”
DÖBRÖSI LAURA  KISS DIÁNA MAGDOLNA  FARKAS FRANCISKA  KURTA NIKÉ  OROSZ ÁKOS  FÜR ANIKÓ  GÁSPÁR TIBOR
GYÁRTÁSVEZETŐ SZABÓ LÁSZLÓ RENDEZŐASSZISZTENS KOPEK DONÁT SMINK HORTOBÁGYI ERNELLA JELMEZ KEMENESI TÜNDE
DÍSZLET HORVÁTH VIKTÓRIA  NÁNÁSSY ZSOLT HANG MAJOR CSABA ZENE PARÁDI GERGELY VÁGÓ HARGITTAI LÁSZLÓ H.S.E.
FÉNYKÉPEZTE NAGY ANDRÁS H.S.C. PRODUCER KÖVES ÁBEL  LAJOS TAMÁS
HAVASI JÁNOS “LÁNYKÁK, AZ IDŐ ELJÁRT” CÍMŰ KÖNYVE NYOMÁN
ÍRTA KÖBLI NORBERT  SZÁSZ ATTILA RENDEZTE SZÁSZ ATTILA
Gulág Emlékbizottság NKA Szupermodern Filmstúdió